Onderzoek doen is niet  moeilijk

(als je weet hoe het moet)

Met de informatie in ons kenniscentrum gaat onderzoek stukken sneller en leer je makkelijker hoe je goed onderzoek doet.

Zo doe je goed onderzoek

Deskresearch of bureauonderzoek

Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek.

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek van Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek >>>

De meest gangbare vorm van deskresearch is het opvragen van literatuur, deze te bestuderen en er een conclusie uit trekken. De onderzoeker komt letterlijk niet achter het bureau vandaan om het onderzoek uit te voeren (behalve misschien om even naar de bibliotheek te lopen, maar de boeken en of tijdschriften kunnen mogelijk ook online geraadpleegd worden). Vaak wordt deskresearch verward met een literatuurstudie. Tussen beide zitten echter wel verschillen.

Bij een literatuurstudie beperkt de onderzoeker zich tot hetgeen er geschreven is. Dat kan een papieren document zijn, maar ook een digitaal document. Deskresearch moet je breder opvatten. Het gaat dan niet alleen om literaire werken maar vallen er ook andere informatiebronnen onder zoals gegevens uit de bestanden van de Kamer van Koophandel, het CBS, het gemeentelijke archief, archiefmateriaal in musea, de boekhouding van bedrijven etc. Deskresearch komt veel vaker voor dan je verwacht. Iemand die zich aan het oriënteren is over een bepaald onderwerp, gaat internet op met allerlei trefwoorden. Ook dat is een (alledaagse) vorm van onderzoek.

Bureauonderzoek wordt soms niet gezien als een eigen vorm van onderzoek. Met name in wetenschappelijke kringen ziet men het als een onderdeel van het hele onderzoek. Het is inlezen in de problematiek, nagaan wat elders al bekend is, informatie inwinnen over hoe anderen een onderzoek over het onderwerp hebben opgezet en tegen welke problemen zij zijn opgelopen. Dit noemt men dan het theoretische deel van het onderzoek. Voor hetgeen men daarna nog aan nieuwe informatie te weten wil komen, wordt dan het empirische deel van het onderzoek genoemd.

Een literatuurstudie bevat echter ook heel veel empirische elementen en het empirische deel zou ook heel goed alleen maar een theoretische exercitie kunnen zijn (bijvoorbeeld simulatieonderzoek). Beter kun je spreken van een onderzoeksthema dat uit twee of meerdere delen bestaat: de literatuurstudie en het werkelijke onderzoek. Beide hebben een eigen vraagstelling, doelstelling, werkwijze en geeft een eigen antwoord op de vraagstelling.  

Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek.© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/deskresearch
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek   


Aan Deskresearch gerelateerde trefwoorden:

- laboratoriumonderzoek
- simulatieonderzoek
- veldonderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen. Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek. Ontvang tips over onderzoek en krijg dit paper gratis.

Met de informatie in ons kenniscentrum gaat onderzoek stukken sneller en makkelijker. Bovendien haal je hogere cijfers.


Maak kennis met ons. Schrijf je in en ontvang dit paper gratis.

50%
Waar kan ik het naar toe sturen?
Dit moet je weten om de juiste toets te kiezen

Krijg toegang tot alle video's

Onderzoek doen is niet moeilijk

  
arrow_drop_up arrow_drop_down