arrow_drop_up arrow_drop_down
Krijg toegang tot het Kenniscentrum van Hulp bij Onderzoek

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Leer snel en makkelijk onderzoek doen

30.000+
bezoekers per maand

op deze site

> 1.500
cursisten

in de afgelopen 6 jaar

± 200
persoonlijke begeleidingstrajecten

per jaar

Deskresearch of bureauonderzoek

Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek.

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek van Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek >>>

De meest gangbare vorm van deskresearch is het opvragen van literatuur, deze te bestuderen en er een conclusie uit trekken. De onderzoeker komt letterlijk niet achter het bureau vandaan om het onderzoek uit te voeren (behalve misschien om even naar de bibliotheek te lopen, maar de boeken en of tijdschriften kunnen mogelijk ook online geraadpleegd worden). Vaak wordt deskresearch verward met een literatuurstudie. Tussen beide zitten echter wel verschillen.

Bij een literatuurstudie beperkt de onderzoeker zich tot hetgeen er geschreven is. Dat kan een papieren document zijn, maar ook een digitaal document. Deskresearch moet je breder opvatten. Het gaat dan niet alleen om literaire werken maar vallen er ook andere informatiebronnen onder zoals gegevens uit de bestanden van de Kamer van Koophandel, het CBS, het gemeentelijke archief, archiefmateriaal in musea, de boekhouding van bedrijven etc. Deskresearch komt veel vaker voor dan je verwacht. Iemand die zich aan het oriënteren is over een bepaald onderwerp, gaat internet op met allerlei trefwoorden. Ook dat is een (alledaagse) vorm van onderzoek.

Bureauonderzoek wordt soms niet gezien als een eigen vorm van onderzoek. Met name in wetenschappelijke kringen ziet men het als een onderdeel van het hele onderzoek. Het is inlezen in de problematiek, nagaan wat elders al bekend is, informatie inwinnen over hoe anderen een onderzoek over het onderwerp hebben opgezet en tegen welke problemen zij zijn opgelopen. Dit noemt men dan het theoretische deel van het onderzoek. Voor hetgeen men daarna nog aan nieuwe informatie te weten wil komen, wordt dan het empirische deel van het onderzoek genoemd.

Een literatuurstudie bevat echter ook heel veel empirische elementen en het empirische deel zou ook heel goed alleen maar een theoretische exercitie kunnen zijn (bijvoorbeeld simulatieonderzoek). Beter kun je spreken van een onderzoeksthema dat uit twee of meerdere delen bestaat: de literatuurstudie en het werkelijke onderzoek. Beide hebben een eigen vraagstelling, doelstelling, werkwijze en geeft een eigen antwoord op de vraagstelling.  

Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek.

© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/deskresearch
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek   Aan Deskresearch gerelateerde trefwoorden:

- laboratoriumonderzoek
- simulatieonderzoek
- veldonderzoek

Zie de onderzoekskubus voor een schematisch overzicht van alle onderzoekstypen. Deskresearch is onderzoek waarbij de onderzoeker voor het verzamelen van de gegevens niet het eigen kantoor hoeft te verlaten. De Nederlandse term hiervoor is: bureauonderzoek. 

Vind jij onderzoek doen maar lastig?
Dat snappen we wel want goede informatie vind je niet zo makkelijk.

Je kunt uren blijven zoeken op internet, en heel veel ongewenste reclame bekijken.
Je kunt ook kiezen voor de informatie op onze site. Dan gaat het sneller.

Deels is de informatie gratis, zoals dit online woordenboek, maar voor onze video's vragen we een kleine vergoeding.
Het maken van instructieve video's en het onderhouden van de site kost nu eenmaal geld.
Met een dagkaart los je wel heel snel heel veel problemen op.
Dat scheelt je heel veel stress.

Cursus Methodologie, Statistiek en of SPSS


Met een dagkaart krijg je één dag lang toegang tot al onze online cursussen >>>

 


Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Online Cursus Methodologie
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>


Online Cursus Statistiek
Cursus Statistiek 
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>


Online Cursus SPSS
Cursus SPSS 
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen.  We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>Het is altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie

 

Met een dagkaart los je al jouw prangende problemen op >>>

 

Meer informatie over Onderzoek
Reactie plaatsen

Los in 1 dag een probleem op met een dagkaart

Langere begeleiding voor je studie of thesis

Ontvang 26 tips!

Wil jij ook sneller en makkelijker door je onderzoek? 

Deze tips helpen je op weg >>>

50%
Ontvang 26 tips (ze zijn gratis) >>>
Hulp bij Onderzoek - Foeke van der Zee