arrow_drop_up arrow_drop_down
Krijg toegang tot het Kenniscentrum van Hulp bij Onderzoek

Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek

Leer snel en makkelijk onderzoek doen

30.000+
bezoekers per maand

op deze site

> 1.500
cursisten

in de afgelopen 6 jaar

± 200
persoonlijke begeleidingstrajecten

per jaar

Chikwadraattoets voor kruistabellen en frequenties

De chikwadraattoets wordt wel vaker gebruik, maar er zijn twee situaties waarin hij juist heel expliciet wordt gebruikt, namelijk: 1) bij een frequentieverdeling; 2) bij een kruistabel.

Naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek van Hulp bij OnderzoekAlles wat je moet weten over onderzoek vind je in het Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek >>>

In beide gevallen gaat het om  het vaststellen van een verschil tussen de frequenties van voorkomen in een geobserveerde en een verwachte verdeling. De formule die je moet gebruiken is in deze beide gevallen ook hetzelfde: Formule van de chikwadraattoets

De chikwadraattoets bij een frequentieverdeling 

In deze situatie heb je een rij met getallen genoteerd, bijvoorbeeld of mensen tevreden zijn over hun woning. Deze reeks getallen wil je vergelijken met een verwachte rij getallen. Nu rijst er een probleem, want hoe stel je de verwachte reeks op? In dit concrete geval zou je een evenwichtige verdeling van 20% per cel kunnen nemen, maar je mag ook een andere verdeling poneren. In het voorbeeld hieronder hebben het laatste gedaan. Vervolgens vul je de formule in en trek je de conclusie. Bijvoorbeeld: Voorbeeld van een chikwadraattoets voor een reeksHet aantal vrijheidsgraden komt overeen met het aantal cellen minus 1.  

De chikwadraattoets voor een kruistabel

Bij een kruistabel worden de waarden van twee kenmerken (gemeten op nominaal niveau) tegen elkaar uitgezet: op de kolommen-as komen de waarden van de scores op het ene kenmerk en op de rijen-as komen de waarde van de scores op het andere kenmerk. Op deze wijze krijg je een kruistabel. Per cel wordt de frequentie van voorkomen van iedere combinaties genoteerd. De verwachte waarde is het product van de randtotalen gedeeld door het algemene totaal. Het berekenen van de chikwadraatwaarde is nu vrij simpel. Hieronder vind je een aantal voorbeelduitkomsten. Erste voorbeeld van een chikwadraattoets voor een kruistabel Tweede voorbeeld van een chikwadraattoets voor een kruistabel Derde voorbeeld van een chikwadraattoets voor een kruistabel In bovenstaande illustraties zijn de toetsresultaten in de onderste rij van de tabellen geplaatst. In de eerste tabel valt het op dat als er een precies evenwichtige verdeling is, de Chi2-waarde 0 is. In de laatste tabel is de Chi2-waarde 216. Dit is tevens de maximum-waarde, maar dat is alleen in dit geval zo. Indien je andere aantallen hebt, verandert de maximale Chi2-waarde. In principe loopt de Chi2-waarde van 0 tot plus oneindig. Daardoor is de uitkomst van deze berekening moeilijk te interpreteren en wordt er daarom vooral gelet op de p-waarde. De p-waarde geeft aan of de analyse een significant verschil oplevert, en zo ja hoe sterk.  

Wil je meer weten over toetsen in de statistiek en hoe je ze uitvoert in SPSS, bekijk dan onze video's in de reeks Hulp bij Statistiek en/of Hulp bij SPSS.  

Voor op de pagina's van het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek    Aan Chikwadraattoets gerelateerde trefwoorden:

- Cramèrs V
- phi-coëfficiënt 


Vind jij onderzoek doen maar lastig?
Dat snappen we wel want goede informatie vind je niet zo makkelijk.

Je kunt uren blijven zoeken op internet, en heel veel ongewenste reclame bekijken.
Je kunt ook kiezen voor de informatie op onze site. Dan gaat het sneller.

Deels is de informatie gratis, zoals dit online woordenboek, maar voor onze video's vragen we een kleine vergoeding.
Het maken van instructieve video's en het onderhouden van de site kost nu eenmaal geld.
Met een dagkaart los je wel heel snel heel veel problemen op.
Dat scheelt je heel veel stress.

Cursus Methodologie, Statistiek en of SPSS


Met een dagkaart krijg je één dag lang toegang tot al onze online cursussen >>>

 


Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Online Cursus Methodologie
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>


Online Cursus Statistiek
Cursus Statistiek 
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>


Online Cursus SPSS
Cursus SPSS 
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen.  We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>Het is altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie

 

Met een dagkaart los je al jouw prangende problemen op >>>

 

Meer informatie over Onderzoek
Reactie plaatsen

Los in 1 dag een probleem op met een dagkaart

Langere begeleiding voor je studie of thesis

Ontvang 26 tips!

Wil jij ook sneller en makkelijker door je onderzoek? 

Deze tips helpen je op weg >>>

50%
Ontvang 26 tips (ze zijn gratis) >>>
Hulp bij Onderzoek - Foeke van der Zee