Phi-coëfficiënt
De phi-coëfficiënt is een maat voor de samenhang tussen twee dichotomieën, oftewel voor een twee bij twee kruistabel.
Een onderzoeker kan zich afvragen of mannen dan wel vrouwen vaker deelnemen aan een cursus zelfverdediging. Als er een bepaalde samenhang is dan zou hij dat willen vastleggen in één getal dat tussen 0 en 1 ligt zodat de interpretatie te vergelijken is met de productmoment correlatie. Het resultaat van deze probleemschets leidt tot een 2x2-tabel en de te bereken waarde voor de samenhang is de phi-coëfficiënt of kortweg phi.
Er zijn twee formules voor het berekenen van de phi-coëfficiënt. Hoewel beide formules helemaal niet op elkaar lijken, leveren ze wel hetzelfde resultaat op. De tweede formule maakt duidelijk dat de phi-coëfficiënt een bijzondere vorm van Cramérs V is. De phi-coëfficiënt wordt dan ook alleen uitgerekend als het gaat om een twee bij twee tabel, terwijl Cramérs V voor alle overige kruistabellen is te gebruiken.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan phi-coëfficiënt gerelateerde relevante trefwoorden:
Wanneer mag/moet je de phi-coëfficiënt gebruiken?
Download de handleiding om te bepalen welke statistische toets je mag/moet gebruiken. Daarin word uitgelegd wanneer je welke toets moet gebruiken. In plaats van de phi-coëfficiënt had je ook Cramérs V kunnen berekenen. Lees het paper en je kunt een onderbouwde beslissing nemen.
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>