Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Dit moet je weten om de juiste toets te kiezen

Vraagstelling van onderzoek

De vraagstelling van onderzoek is de basis voor het opzetten van en geeft een richtlijn voor de uitvoering van het onderzoek. Met jouw onderzoek wil je immers een vraag beantwoorden. Alleen op een goed gestelde vraag is een correct antwoord mogelijk maar een garantie is er niet. Een goed antwoord op een slechte vraag is onmogelijk.


De vraagstelling van onderzoek is van cruciaal belang voor de kwaliteit van je onderzoek. Indien deze niet goed is geformuleerd of opgesteld, is de kans groot dat zowel de onderzoeker als de opdrachtgever na afloop van het onderzoek ontevreden zijn over de gang van zaken. Velen vinden het erg moeilijk om een goede vraagstelling te formuleren, maar met een simpel voorbeeld kan ik je meteen duidelijk maken hoe je het dan wel aanpakt.

Als je in een woestijn de weg kwijt bent is een goede vraag: welke weg moet ik gaan om uit deze woestijn te komen? Het moge duidelijk zijn dat je niet het antwoord meteen weet te geven, maar dat je wel een aantal mogelijke antwoorden kunt geven. Je weet alleen nog niet welke. De vraag kun je ook aanscherpen: wat is de beste weg om uit deze woestenij te komen, of wat is de snelste, of de gemakkelijkste?


Hoe formuleer je een goede vraagstelling?

Sommige docenten laten je (want zo hebben ze het zelf ooit geleerd) een slechte vraagstelling opstellen, iets als: welke wegen zijn er zoal mogelijk om uit woestijnen te komen? Dit soort vragen helpen je niet om uit de woestijn te komen. Zonder de docent tekort te doen, moet je (in gedachten) de formulering aanpassen, want anders raak je zelf helemaal het spoor bijster.

De vraagsteling van je onderzoekHoe je een goede vraagstelling formuleert, is nog een hele klus. Het is bepalend voor de rest van je onderzoek. Als je hier iets fout doet valt jouw hele onderzoek in het water. Om je te helpen heb ik daarover een paper geschreven. Daarin leg ik je uit hoe je een goede vraagstelling formuleert en hoe je een verkeerde vraagstelling herkend. Dit paper gaat je enorm helpen om sneller en makkelijker door je onderzoek te gaan.


Bekijk ook onze video uit de Cursus Onderzoek. Daarin leer je wat goede en slechte vraagstellingen zijn en hoe dat meteen ook al jouw hele onderzoek karakteriseert. Als je een goede vraagstelling hebt, ga je als een speer door je onderzoek; met een slechte blijft het behelpen.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek

- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek



Naar de cursus onderzoeksvaardigheden

Aan Vraagstelling gerelateerde onderwerpen:

- Probleemstelling
- Methodologisch handelingsmodel van onderzoek
- Onderzoeksdesign
- Meten
- Steekproef
- Analyseplan


Terug naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek Terug naar de begrippenlijst


Word lid en krijg heel veel gratis informatie over onderzoek, statistiek en SPSS

Krijg toegang tot het Kenniscentrum van Hulp bij Onderzoek

Pak deze voordelen:

  • Gratis paper Welke statistische toets mag/moet je kiezen
  • Gratis proeflessen Methodologie, statistiek, SPSS
  • Gratis toegang tot onze community met Q&A
  • Kom in contact met onze coaches
  • Krijg wekelijks een grandioze tip voor je onderzoek


Dit mag je niet missen. Het is nu of nooit (of misschien toch nog wat later?). Klik hier voor nog meer informatie >>>

Krijg toegang tot onze Online Academie
Accepteer je onze voorwaarden voor gratis lidmaatschap