Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Zo doe je goed onderzoek

Onderzoeksdesign, of kortweg het design

Het onderzoeksdesign - of kortweg het design - is een systematische weergave van de meetmomenten en de omstandigheden bij de onderscheiden groepen.


Elk onderzoek heeft een onderzoeksdesign en een goed begrip ervan is van cruciaal belang: het is in sterke mate bepalend voor de interne validiteit (of liever de methodologische validiteit). Cook & Campbell (1979) hebben op dit terrein een belangrijke voortrekkersrol gespeeld.


In het onderzoeksdesign wordt in abstracte vorm aangegeven of er één of meerdere meetmomenten zijn. Ook wordt aangegeven of die meting (of metingen) bij één of meerdere groepen plaatsvindt. De redeneringen zijn nu eenvoudig aan te geven. Indien er op meerdere tijdstippen wordt gemeten, dan kan men het verloop in de tijd beschrijven. Indien er meerdere groepen worden ‘bemeten’, dan kan men de groepen onderling vergelijken.


De meest simpelste situatie is die waarbij er slechts één groep wordt onderscheiden en er slechts één meting plaatsvindt. In het onderzoeksdesign kan men aangeven of er een bepaalde gebeurtenis is opgetreden of zal optreden. Die gebeurtenis moet men in de meest brede zin opvatten. De onderzoeker kan deze gebeurtenis expliciet laten plaatsvinden. Men kan een groep een cursus geven, een film laten zien, een bepaalde mededeling geven, etc.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/onderzoeksdesign

- specialist in Onderzoek en Statistiek

- auteur van boeken over onderzoek    


Aan Onderzoeksdesign gerelateerde trefwoorden:

- onderzoeksopzet

- onderzoeksplan

- matchen

- at random

- counterbalancing


Hoe je een onderzoeksdesign opstelt leer je in een video in de Cursus Methodologie.  

Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Online Cursus Methodologie
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>


Online Cursus Statistiek
Cursus Statistiek 
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>Online Cursus SPSS
Cursus SPSS 
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen.  We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>Last van statistiek en SPSS-stress?

Nergens voor nodig. Met onze dagkaart ben je daar snel van af.

Je krijgt meteen toegang tot alle 66 video's uit deze cursussen.

Button Dagkaart Statistiek en SPSS

 Meer informatie over Onderzoek

Ontvang elke week een tip voor beter onderzoek

Volg een van onze cursussen en verlaag je stress

  
arrow_drop_up arrow_drop_down