Test-hertest betrouwbaarheid

Test-hertest betrouwbaarheid is één van de vier manieren om de betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten vast te stellen. Bij deze methode worden de metingen van twee momenten met elkaar vergeleken.


De meest simpele manier om de betrouwbaarheid van een meetinstrument vast te stellen is door twee keer een meting te verrichten bij dezelfde onderzoekseenheden en met hetzelfde meetinstrument. Krijg je er twee keer dezelfde score uit dan lijkt het instrument in hoge mate betrouwbaar.

Met opzet is hier het woord lijkt gebruikt want er moet wel aan de voorwaarde worden voldaan dat alle andere factoren geen rol spelen, zoals differentiële transfer. Daar moet je wel even bij stilstaan voordat je deze manier voor het bepalen van de betrouwbaarheid toepast.

Bij deze methode veronderstelt men dat een scores op meetmoment 1 en op meetmoment 2 aan elkaar gelijk moeten zijn. Is er tussen beide meetmomenten een hoge correlatie dan is het meetinstrument in hoge mate betrouwbaar. Is de samenhang daarentegen laag, dan duidt dit op een lage betrouwbaarheid.

Opgemerkt moeten worden dat een lage correlatiecoëfficiënt niet hoeft te betekenen dat het meetinstrument onbetrouwbaar is. Uit de formule voor de betrouwbaarheid (zie hieronder) kan immers ook afgeleid worden dat A(kenmerk) de ware score uit het lood slaat terwijl A(meetinstrument) nul is. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als je motivatie meet. De motivatie om iets te bereiken kan tot een nulpunt dalen. Er is dus niks mis met het meetinstrument maar wel met de veranderlijkheid van het kenmerk.

Test-hertest betrouwbaarheid is één van de vier manieren om de betrouwbaarheid van onderzoeksresultaten vast te stellen. Bij deze methode worden de metingen van twee momenten met elkaar vergeleken.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om hetzelfde meetinstrument twee keer te gebruiken, zoals een kennistest of een meetinstrument voor reactiesnelheid. Door oefeningseffecten is de score op de tweede afname niet goed meer te vergelijken met de eerste. Helaas is dit fenomeen niet goed uit te bannen: de onderzoeker zal daarom nooit kunnen uitsluiten dat er geen differentiële transfer is opgetreden.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek

- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek




 Naar de cursus onderzoeksvaardigheden

Aan Test-hertest betrouwbaarheid gerelateerde trefwoorden:

- betrouwbaarheid (algemeen)
Of een van de ander vormen van betrouwbaarheid:
- interne consistentie
- homogeniteit
- stabiliteit
- differentiële transfer


Terug naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek Terug naar de begrippenlijst


Hulp nodig?

Online video hulp

Krijg direct hulp bij het oplossen van problemen. Bijna net zo goed als persoonlijke hulp, maar wel veel goedkoper! Krijg hulp bij:

   - methodologie

   - statistiek

   - SPSS

of een combinatie van deze opties (klik hier voor een overzicht) 

Persoonlijke hulp

Relatief snelle (binnen één week) professionele hulp van een specialist. Je kunt bij ons terecht voor:

   - het opzetten van je onderzoeksvoorstel

-    het analyseren van je data in SPSS

   - het nalezen en controleren van je resultaten- en je discussieparagraaf

Stuur een mail (mail@hulpbijonderzoek.nl) of bel: 050 - 542 2163.

Missie

Ik vind het belangrijk dat jij goed onderzoek kunt uitvoeren.


Want met goed onderzoek krijg je betere informatie.

Met betere informatie maak je betere beslissingen.

Met betere beslissingen kun je een betere (mooiere, vriendelijkere, schonere ....) wereld maken.


Daarom vind ik het belangrijk dat jij het vak goed leert.

Ik help je graag!