Interne consistentie, is een vorm van Cronbachs alfa
Interne consistentie is één van de vier manieren van betrouwbaarheidsonderzoek: binnen één setting wordt twee keer hetzelfde gemeten.
Er wordt bedoeld dat je twee keer dezelfde meting verricht binnen één onderzoek.
Het is bijvoorbeeld mogelijk om in een enquête eerst te vragen hoe oud de respondent is, en kan er even later naar de geboortedatum gevraagd. Op grond van de geboortedatum kan berekend worden hoe oud de persoon is. Mocht dit afwijken van hetgeen de respondent op de eerdere vraag heeft geantwoord, dan moet de conclusie getrokken worden dat het meetinstrument niet zo betrouwbaar is. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de respondent niet liegt. Dit soort dubbele metingen komen in een enquête gewoonlijk niet voor. De verwachting is - en dat lijkt vrij reëel - dat de respondent zich door het stellen van twee keer dezelfde vraag gecontroleerd gaat voelen, zich daaraan gaat ergeren en met opzet de vragen onbetrouwbaar in zal vullen. Je hebt daarmee het tegenovergestelde bereikt van wat je wilde. Het principe moge evenwel duidelijk zijn.
Interne consistentie wordt ook wel eens gebruikt als de maat voor Cronbachs alfa. Dit is een beetje verwarrend omdat Cronbachs alfa juist goede resultaten oplevert bij meerdere metingen en dat wordt gewoonlijk aangeduid met homogeniteit. Cronbach zelf noemt zijn maat echter wel een maat voor interne consistentie, maar bedoelt wel dat een aspect ontleed wordt in veel (meestal wel meer dan twee) aspecten. Dat is wel een beetje verwarrend allemaal.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan interne consistentie gerelateerde termen:
- betrouwbaarheid (algemeen)
Of een van de andere specifieke vormen van betrouwbaarheid:
- homogeniteit (Cronbachs alfa)
- test-hertest betrouwbaarheid
Bekijk ook onze video over meetinstrumenten maken uit de Cursus Methodologie. Daarin leggen we uit waar een goed meetinstrument aan moet voldoen om valide en betrouwbare data te krijgen.
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>