Homogeniteit
Bij homogeniteit stelt je je de vraag of alle items die je stelt in een vragenlijst of test paralleltests van elkaar zijn. Nog anders gezegd: of als vragen één en hetzelfde aspect meten.
Sommige kenmerken zijn niet te meten door middel van een enkelvoudige meting. Het gaat dan om een samengestelde variabele. Te denken valt aan een begrip als intelligentie. Intelligentie bestaat uit kennis en vaardigheden. De kennis valt uiteen in taal-, mathematische, figuratieve kennis, etc. Ook de vaardigheden zijn uiteen te rafelen in een reeks deelgebieden. Hetgeen men als intelligent beschouwd is een soort samenraapsel van de onderscheiden begrippen die in een bepaalde verhouding tot elkaar staan.
Verondersteld wordt dat een persoon met een hoge intelligentie op alle sub-tests, ja zelfs op alle vragen hoog scoort. Ieder vraagje kan dan als een mini-instrumentje worden gezien dat samenhang moet vertonen met de overige mini-instrumentjes. Deze mate van samenhang is een samengestelde correlatiecoëfficiënt en staat bekend als Cronbach's alfa.
Rekenkundig gezien moeten alle subtestjes een gelijke standaard deviatie bezitten. Dat is eigenlijk niet te realiseren, maar als het aantal items in een test voldoende groot is, zal een ongelijke itemvariantie niet zo veel effect hebben.
© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek
Aan Homogeniteit gerelateerde trefwoorden:
- betrouwbaarheid (algemeen)
Of een van de andere vormen van betrouwbaarheid:
- interne consistentie
- test-hertest betrouwbaarheid
- stabiliteit
- validiteit
- samengestelde variabele