Hulp bij Onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS

Download het paper Het analyseplan

Matchen

Matchen is het samenstellen van gelijkwaardige groepen. Elke groep wordt daarna opgenomen als een conditie in een experimenteel onderzoek.

Matchen is nodig als er een storende variabele in de onderzoeksobjecten zit. Een voorbeeld is een experiment waarbij het gezichtsvermogen van de personen een rol speelt. Het indelen in groepen kan nu op twee manieren gebeuren: de onderzoeker kan paren samenstellen waarbij de ene helft van het paar precies gelijk is aan de andere helft van het paar. In de experimentele groep komt dus iemand met brilsterkte min drie en in de andere groep ook een persoon met brilsterkte min drie. De ene helft van het paar wordt in de experimentele groep geplaatst en de andere in de controle groep. Het bezwaar van deze manier van matchen is dat het haast onmogelijk is om precies gelijke paren samen te stellen. Dit probleem wordt des te moeilijker als er meerdere storende variabelen onder controle moeten worden gehouden.

Een zwaarder argument is echter het volgende: omdat het zo moeilijk is om gelijke paren samen te stellen, zullen er ook onderzoeksobjecten zijn die niet aan een groep worden toegewezen: bij iemand met brilsterkte min 8 is moeilijk een persoon te vinden voor de andere groep die ook brilsterkte min 8 heeft. Mocht een dergelijk persoon niet gevonden worden dan leidt dit tot opzettelijke of a-willekeurige uitval.

Om deze a-willekeurige uitval niet toe te staan, kan je de tweede vorm van matchen gebruiken. Nu worden de respondenten op een zodanige manier door de onderzoeker over de groepen verdeeld dat het gemiddelde en de spreiding van de experimentele groep gelijk is aan die van de controle groep. Ook hier geldt dat het nog steeds moeilijk is om gelijkwaardige groepen samen te stellen, zeker als het om meerdere variabelen gaat. Dit leidt dus eveneens vaak tot a-willekeurige uitval van respondenten. Je kunt ook veronderstellen dat uiteindelijk beide groepen wel ongeveer gelijk zullen zijn en dat matchen helemaal niet nodig is. Dit is dan de at random indeling.


Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek

- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek



Naar de cursus onderzoeksvaardigheden

Aan Matchen gerelateerde trefwoorden:

- uitval
- at random / randomiseren
- covariabele


Terug naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek Terug naar de begrippenlijst


Krijg toegang tot het Kenniscentrum van Hulp bij Onderzoek

Met de informatie in ons kenniscentrum los je zelf al jouw problemen met onderzoek, statistiek en SPSS op!

  • Leer hoe je een onderzoek  opzet en uitvoert!
  • Met onze handleidingen los je de problemen op!
  • Statistiek wordt op een heldere manier uitgelegd!
  • Werken met SPS wordt een makkie!

9 video's

over onderzoeksmethodologie

15 handleidingen

om vraagstukken in je onderzoek oplossen

28 video's

die je uitleggen hoe je statistiek moet gebruiken

38 video's

voor het oplossen van problemen met SPSS