Range (minimum en maximum)
De range is de hoogste waarde minus de laagste waarde in een (oplopende) getallenreeks. De range van bijvoorbeeld de getallenreeks 11, 12, 13, 13, 16, 18, 19, 20, 22 is 11. Dit wordt berekend als 22 - 11 = 11.
Als de range erg klein is, dan is er vaak nauwelijks variatie. Is de range groot dan is er meer variatie mogelijk. Als je bijvoorbeeld naar de leeftijd van de respondent hebt gevraagd, en het resultaat is dat de jongste 16 en de oudste 18 is, dan is de range slechts twee jaar. Veel variatie kan er ook niet in zijn. Als daarentegen de jongste 18 en de oudste 88 is, is er een range van 70. Er is wel veel variatie mogelijk, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Theoretisch zou je ook allemaal 18 jarigen kunnen hebben en één 88 jarige.
Als er geen variatie is dan zul je ook geen statistische verbanden of verschillen vinden. De range alleen zegt daar niet zo veel over. In de groep 16 tot 18 jarigen kun je de leeftijd noteren tot op de maand nauwkeurig. Er zijn dan (3 x 12 =) 36 uitkomsten mogelijk en dat is - methodologisch gezien - een redelijke variatie. Het is daarom verstandig om naast de range ook te letten op de spreiding (standaarddeviatie of variantie) van de variabele.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan Range gerelateerde trefwoorden:
- modus
- mediaan
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>
Cursus Statistiek
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>
Cursus SPSS
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>