Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Dit moet je weten om de juiste toets te kiezen

Centrale vraagstelling of de centrale vraag

De centrale vraagstelling is de hoofdvraag of de belangrijkste vraag waar door middel van het uitvoeren van een onderzoek een antwoord op moet worden gegeven.


Een onderzoek wordt meestal uitgevoerd om een probleem op te lossen. Dat probleem kan al dan niet expliciet zijn geformuleerd.

Uit een probleemstelling zijn vaak meerdere vraagstellingen te bedenken. En iedere vraagstelling roept vaak weer nieuwe vragen op.

De eerste vraagstelling wordt meestal aangeduid met ‘de hoofdvraag’, ‘de kernvraag’, ‘de centrale vraag’ of ‘de centrale vraagstelling’. De daaruit afgeleide vragen duidt men meestal aan met deelvragen. Deze deelvragen vallen meestal ook weer uiteen. Opdelen van de centrale vraagstelling in deelvragen en in sub-deelvragen, blijft net zolang doorgaan totdat er antwoorden gegeven kunnen worden op de afzonderlijke vragen. Ja, zelfs tot het niveau van de afzonderlijke vragen in een enquête of de te observeren aspecten in een experiment.

Om tot een antwoord te komen op de centrale vraagstelling, doorloop je het traject in omgekeerde richting. Je geeft eerst antwoord op de sub-deelvragen. Door de antwoorden op dit niveau te bestuderen kom je voor dit aspect op een deelconclusie. Daarna ga je een antwoord geven op de deelvraag op één niveau hoger. Op deze wijze doorloop je alle niveaus. Tenslotte kom je dan uit op het beantwoorden van de centrale vraagstelling. Met  het beantwoorden van deze vraag wordt je in staat geacht een goed advies te kunnen geven hoe het probleem op te lossen is. Dat kan dus ook een heel genuanceerd advies worden.

De vraagsteling van je onderzoekHoe je een goede vraagstelling formuleert, is nog een hele klus. Het is bepalend voor de rest van je onderzoek. Als je hier iets fout doet valt jouw hele onderzoek in het water. Om je te helpen heb ik daarover een paper geschreven. Daarin leg ik je uit hoe je een goede vraagstelling formuleert en hoe je een verkeerde vraagstelling herkend. Dit paper gaat je enorm helpen om sneller en makkelijker door je onderzoek te gaan.



Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (versie 2023). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek

- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoeksmethodologie
- oprichter van en coach bij Hulp bij Onderzoek




 Naar de cursus onderzoeksvaardigheden

Aan Centrale Vraagstelling gerelateerde trefwoorden:

- probleemstelling
- vraagstelling


Terug naar het Online Woordenboek Onderzoek en Statistiek Terug naar de begrippenlijst


Word lid en krijg heel veel gratis informatie over onderzoek, statistiek en SPSS

Krijg toegang tot het Kenniscentrum van Hulp bij Onderzoek

Pak deze voordelen:

  • Gratis paper Welke statistische toets mag/moet je kiezen
  • Gratis proeflessen Methodologie, statistiek, SPSS
  • Gratis toegang tot onze community met Q&A
  • Kom in contact met onze coaches
  • Krijg wekelijks een grandioze tip voor je onderzoek


Dit mag je niet missen. Het is nu of nooit (of misschien toch nog wat later?). Klik hier voor nog meer informatie >>>

Krijg toegang tot onze Online Academie
Accepteer je onze voorwaarden voor gratis lidmaatschap