Non-respons onderzoek
Bij non-respons onderzoek stelt de onderzoeker zich drie vragen:
1) wat er aan de hand?
2) had het voorkomen kunnen worden? en
3) is er nog wat aan te doen?
Alles wat je moet weten over onderzoek vind je in het Online Kenniscentrum Onderzoek en Statistiek >>>
Bij het trekken van de steekproef werd als eis gesteld dat deze representatief zou moeten zijn. Eigenlijk is dat niet juist, men wil altijd dat de respons representatief is. Van alle aangeschreven personen (geselecteerde onderzoekseenheden) zal meestal niet iedereen meedoen. Degenen die niet meedoen is de non-respons groep. Om er achter te komen wat de reden is van het niet meedoen aan het onderzoek, moet je non-respons onderzoek verrichten.
Non-respons onderzoek houdt in dat je de personen die niet gereageerd hebben nogmaals benadert maar nu met de vraag waarom ze niet gereageerd hebben op het verzoek om mee te doen aan het onderzoek. Gewoonlijk krijg je dan redenen te horen als “vergeten”, “niet ontvangen”, “persoonlijke omstandigheden”, “geen interesse in het onderwerp”, “te oud”, “onvoldoende beheersing van het Nederlands” etc. Maar als je van relatief veel respondenten te horen krijgt dat hij / zij een gruwelijke hekel heeft aan de opdrachtgever en daarom niet mee wil werken, tja, dan wordt het anders. Dat zou het resultaat van je onderzoeken een heel ander daglicht. Alleen door non-respons onderzoek uit te voeren, kom je erachter wat de reden van non-respons is, anders blijft het gissen.
© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek
- specialist in Onderzoek en Statistiek
- auteur van boeken over onderzoek
Aan 'non-respons onderzoek' gerelateerde trefwoorden:
- steekproef
- respons
- representativiteit
- non-respons
- selectieve uitval
- voorkomen van non-respons
- weging
Non-respons kan de representativiteit sterk beïnvloeden. In dit white paper lees je 6 gangbare opvattingen over representativiteit, maar één ervan is correct.
Met een dagkaart krijg je één dag lang toegang tot al onze online cursussen >>>
Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>

Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>

In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen. We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>
Het is altijd fijn om te beschikken over goede en betrouwbare informatie
Met een dagkaart los je al jouw prangende problemen op >>>
