Hulp bij onderzoek

jouw steun en toeverlaat bij onderzoek, statistiek en SPSS.

Scriptie hulp

t-toets, gepaarde -

Het kenmerkende van de gepaarde t-toets is dat het gaat om verschil tussen de gemiddelden van twee kenmerken. SPSS noemt dit de paired samples t-test.



De formule voor de gepaarde t-toets

Hieronder staat de formule voor de gepaarde t-toets.

Formule voor de gepaarde t-toets


Het kenmerkende zit in de D (met een streepje erboven). Die D staat voor het verschil tussen twee kenmerken. Dat betekent dat je eerst een verschil uit moet rekenen.


Bijvoorbeeld, als je op het kerstrapport een 5 had en op het zomerrapport een 6 dan is het verschil +1. Of als je gezakt bent van 7 naar 5, dan is het verschil -2.


Uit deze lijst met verschilscores bereken je het gemiddelde. Als de uitkomst uit deze formule 0 is, dan is er geen verschil.


Helemaal precies 0 zal het echt zelden zijn, er zal dus vrijwel altijd een afwijking zijn. Als de afwijking maar groot genoeg wordt, dan wordt de t-waarde die je met deze formule berekend steeds groter. Op een bepaald moment wordt hij zo groot en is hij statistisch significant. En dat is nou net hetgene dat je met deze toets te weten wilde komen: is het verschil tussen (de gemiddelden van) beide kenmerken groot genoeg, dat wil zeggen statistisch significant?


Interpreteren van de uitkomst van een gepaarde t-toets

Voor de interpretatie moet je naar de gemiddelden kijken. Je moet echter nog wel nagaan welk gemiddelde hoger en welk lager is. Komt dat overeen met je verwachtingen?


Voor het uitvoeren van de gepaarde t-toets geldt de voorwaarde dat de variabelen op interval/ratio niveau zijn gemeten en dat je minimaal 30 gepaarde waarnemingen hebt. Belangrijk is ook om naar de verdeling te kijken. Als er uitschieters in zitten of als alle waarnemingen op een kluitje liggen (let dus op de scheefheid en de gepiektheid), kun je misschien beter de Wilcoxon-toets gebruiken.


Het rekenwerk laten we het liefst aan computers over. Je kunt de t-toets laten berekenen door Excel, maar het is makkelijker in SPSS of een ander statistisch programma.


Er is nog wel wat meer te vertellen over de t-toets en daaraan verwante toetsen. Dat doen we in onze Cursus Statistiek  en in de Cursus SPSS.



Foeke van der Zee met Boek over onderzoek© Foeke van der Zee (2017). hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek

- specialist in Onderzoek en Statistiek

- auteur van boeken over onderzoek







Aan gepaarde t-toets gerelateerde trefwoorden:

- t-toets

- Wilcoxon-toets


Bekijk ook onze video's over de gepaarde t-toets. Zie voor meer informatie bij:

- Cursus Statistiek

- Cursus SPSS

Gepaarde t-toets in SPSS

Met onze cursussen wordt onderzoek zo veel makkelijker en leuker. En het scheelt je uren tijd. Beter kun je het niet krijgen.

Online Cursus Methodologie
Cursus methodologie
Met de informatie in deze cursus doe je altijd perfect onderzoek. Je krijgt info over het hele onderzoeksproces; van A tot Z; van onderzoeksvraag tot onderzoeksverslag.
Meer informatie >>>


Online Cursus Statistiek
Cursus Statistiek 
Als je twee getallen kunt vergelijken, kun je ook statistiek leren. Als je onze video's bekijkt, wordt statistiek een makkie. Het is een cursus toegepaste statistiek, dus uiterst bruikbaar voor je thesis.
Meer informatie >>>



Online Cursus SPSS
Cursus SPSS 
In online video's leggen we je uit op welke knoppen je moet drukken om de juiste uitvoer te krijgen.  We leggen je ook uit waar je in de uitvoer op moet letten om het analyseresultaat te interpreteren.
Meer informatie >>>


Aanbeveling kenniscentrum Hulp bij Onderzoek

Wil jij beter onderzoek doen?


Schrijf je in en ontvang 26 tips.

Elke week een prachtige tip voor beter onderzoek
Vink aan om te bevestigen
Jouw gegevens zijn bij ons veilig

Of volg een van onze cursussen

In onze video's leer je alles voor een perfect onderzoek

Overzicht van ons aanbod >>>
Alles wat je moet weten voor je onderzoek vind je hier

Onderzoek is niet moeilijk als je weet hoe je het moet doen.

In 2 tot 3 uur loodsen we je door de data-analyse met SPSS.